Een betekenisvol bestaan

Tekst: Rick Beimers

We zijn aangekomen in de Betekeniseconomie, oftewel: een tijdperk vol streven naar meer, beter, effectiever en rijker is voorbij. Voorgaande tijdperken hebben flinke sporen achtergelaten. Een miljoen Nederlanders kampt met burn-out klachten. Volgens Laura Groten, eigenaar van het bedrijf ‘Betekenisme’ is het de hoogste tijd dat hier verandering in komt.

“Betekenisme zegt vaarwel tegen het streven naar meer, beter en effectiever en focust zich op welzijn in plaats van succes en status. Betekenisme helpt je in je zijnsmodus te komen, oftewel: minder te streven en meer te leven. Te leven zonder haast, geluk te vinden in de kleine dingen en simpeler te leven. Al spelend je ware ik te zijn.” Laura vertelt kort over het ontstaan van haar eigen bedrijf. “Ik heb Human Resource Management gestudeerd. Tijdens deze studie was ik vanuit mezelf al veel bezig met werkgeluk, maar het idee ontstond eigenlijk tijdens mijn vorige baan. Ik was actief als trainer en coach, waarbij ik mij vooral focuste op leiderschapstrainingen en persoonlijke ontwikkeling voor anderen. Ik kwam bij veel mooie bedrijven over de vloer en merkte dat jonge medewerkers vooral erg worstelden met het vinden van zingeving in hun werk en hun toegevoegde waarde. Ook merkte ik dat organisaties niet goed weten hoe ze op de behoeftes van deze millennials kunnen inspelen.”

Twee focusgebieden

Uit deze observaties zijn twee focusgebieden ontstaan: “In mijn coachgesprekken begeleid ik de millennials zelf in persoonlijke ontwikkeling en groei. Daarnaast ontwikkel ik trainingsprogramma’s op maat voor bedrijven. Het ontwikkelen van jonge medewerkers gaat verder dan alleen het opdoen van inhoudelijke werkervaring. Medewerkers die werken met bezieling, een ‘purpose’ binnen de kaders van het bedrijf.” Hiermee wil Laura de kloof tussen millennials en werkgevers verkleinen.

Afwisseling

Geen dag is voor Laura hetzelfde: “Ik werk twee dagen thuis. Dan ben ik vooral bezig met het voorbereiden van uiteenlopende coachgesprekken en trainingen in elkaar zetten. Daarnaast ben ik vaak nog twee dagen onderweg om deze trainingen ook daadwerkelijk uit te voeren.” En dat gebeurt niet altijd op dezelfde, saaie locaties. Laura vertelt: “Ik probeer altijd op inspirerende locaties te trainen, bijvoorbeeld in de natuur. Op zulke locaties kom je makkelijker tot rust en door te wandelen kom je makkelijker uit je hoofd en in je lijf. Het verbetert je geheugen en na een wandeling kan je betere beslissingen nemen. Juist datgene wat coaches met veel stress nodig hebben.’’

Werkwijze

Trainingen kunnen een volledige dag duren, maar bijvoorbeeld ook enkel een avond.Ik speel met iedere training opnieuw in op de individuele behoeften van de klant. Het ontwerpen en ontwikkelen van trainingen is dus echt maatwerk. Wat een klant na zo’n training kan verwachten, is een backpack aan nieuwe informatie over zichzelf en acties waarmee diegene gelijk aan de slag kan.” Laura is van plan om haar leven lang met Betekenisme bezig te blijven. Afsluitend vertelt Laura dat ze verwacht in de toekomst meer online bezig te zijn dan nu: “Hierdoor kan ik plaats onafhankelijk werken en ook coaches aan de andere kant van het land of de wereld via mijn eigen gebouwde leeromgeving coachen. Dat doe ik nu al, daarom heb ik een eigen leeromgeving gebouwd!” 

Benieuwd naar Betekenisme? Neem een kijkje op http://betekenisme.nl/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.