Iedereen droomt wel ergens over. Of dat nu een rondreis over de wereld, een gloednieuwe BMW of een glansrijke voetbalcarrière bij Barcelona is, dat maakt helemaal geen verschil. Iedereen droomt. Maar niet iedereen maakt zijn of haar droom werkelijkheid. En dat kan grote gevolgen hebben op je psychische gesteldheid.

Vroeger wilde ik altijd voetballer worden. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat kon je me vinden bij het plaatselijke voetbalveldje. Ik droomde ervan om samen met Wesley Sneijer en Robin van Persie doelpunten te scoren in het Nederlands elftal. Na een korte trainingsstage bij SC Heerenveen kwam ik erachter dat ik toch niet uit het juiste voetbalhout was gesneden. Mijn gewilde voetbalcarrière viel in duigen, net als mijn droom.

Vele jongeren hebben net zoals ik een droom, een ambitie. En elk jaar weer leggen zij die lat net een stukje hoger. Dit wordt door geleerden ook wel ‘ambitie-inflatie’ genoemd. Op het laatst ligt de lat zo hoog, dat het bijna onmogelijk is om erover heen te springen. Iemand die grote dromen koestert, maar eigenlijk niet verwacht ze waar te maken, loopt een groter risico op geestelijke gezondheidsproblemen. Zou het dan verstandiger zijn om helemaal niet te dromen?

Zelfvertrouwen
Volgens dromenexpert Lia Timer is het juist heel belangrijk om te blijven dromen. “Door te dromen krijg je zelfvertrouwen”, legt Lia uit. “Een droom is een gratis coach bij je persoonlijke ontwikkeling. Het heeft namelijk niets met je denken te maken, het is een gevoel van emotie. Je durft steeds meer naarmate je vaker droomt en het kan je bevrijden van allerlei beperkingen die je worden opgelegd.” Het kan zelfs zo zijn dat je bepaalde angsten kunt overwinnen. Lia heeft daar zelf veel ervaring mee: “Door te durven en te blijven dromen heb ik mijn angst voor spinnen overwonnen.”

“Een droom is een gratis coach bij je persoonlijke ontwikkeling”

Omgeving
Naast zelfvertrouwen speelt de sociale omgeving ook een belangrijke rol in het droomproces. Erkenning van buitenaf is erg belangrijk. Krijg je dat niet, dan kan het je ook via dromen duidelijk worden gemaakt. Geloof hebben in je dromen is geloven in jezelf. Lia geeft een voorbeeld: “Albert Einstein was een ietwat aparte jongen op school. Hij droomde niet van sport of mooie auto’s. Nee, Albert droomde van wetenschap. Licht, geluid en snelheid, daar was hij mee bezig. Albert vond het geweldig, zijn naaste vrienden en familie vonden het verschrikkelijk. Ondanks alles is Eintstein in zijn droom blijven geloven, en zie wat er van hem geworden is.”

En dat is iets wat Lia aan iedereen mee wil geven. “Blijf in je dromen geloven, laat je niet weerhouden door een test of een stage. Het zou zonde zijn als je door een ander je droom niet waar kunt maken.” Was Albert Einstein niet in zijn droom blijven geloven, dan was hij misschien wel loodgieter geworden. En ik? Ik droom er nu van om de nieuwe Jack van Gelder te worden. Om het Nederlands elftal, met Sneijder en van Persie, naar een nieuw WK te schreeuwen.
Wil jij weten hoe je heerlijk kunt dromen? Bekijk hier de vijf tips van Lia of check haar website www.xalia.nl!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.