In de rubriek Stages lees je alles wat je moet weten over stages binnen het Communicatievak. Wij geven je de beste tips, mooiste ervaringen, een kijkje achter de schermen bij de leukste stageplekken en nog veel meer. Deze week vertelt Annewieke Klijnstra jullie hoe haar droom om stage te lopen bij vtwonen, werkelijkheid werd.

Beste vtwonen,

Een paar keer in je leven heb je van die dromen, waar je maar niet omheen kan. Van die dromen die zo sterk zijn dat je er wel iets mee móet doen. Ik heb ook zo’n droom waar ik niet omheen kan. Mijn droom is namelijk om bij vtwonen stage te mogen lopen. Iets waar ik het al jaren over heb! En waarom zou je daar dan niet gewoon voor gaan? Wie niet waagt, wie niet wint…

En dat is hoe mijn brief aan vtwonen – de brief waar voor mij natuurlijk alles van afhing – begon. Deze brief heb ik op 18 april 2016 verstuurd, in de hoop een stageplaats te kunnen bemachtigen voor dat najaar. En dat is gelukt! Die droom die ik jarenlang had, is inmiddels in vervulling gegaan. Ik heb stage gelopen bij de enige echte vtwonen!

Hoe het ooit begon

Toen ik een klein meisje was, klom ik al in de pen om fantasierijke verhaaltjes te schrijven. En was ik niet bezig met verhaaltjes schrijven, dan kon ik me eindeloos vermaken met het tekenen van huisjes. Je kunt dus zeggen dat mijn voorliefde voor interieur en schrijven er altijd al een beetje is geweest! Die passie is nooit verdwenen en daarom ben ik na mijn VMBO de opleiding Interieuradviseur gaan doen. Dit waren vier hele leuke jaren, maar ik was nog niet uitgeleerd. Ik wilde nog graag een Hbo-opleiding gaan doen, maar dan wel iets op creatief vlak. Ik heb toen toelating gedaan voor de kunstacademie. Ik wilde namelijk Binnenhuisarchitectuur studeren op ArtEZ in Zwolle. Na de nodige toelatingsopdrachten, ben ik uiteindelijk toegelaten! Maar al na een halfjaar merkte ik dat ik hier eigenlijk een tikkeltje te nuchter voor was. Het was niet wat ik er van gehoopt had en tussen al die zweverige types kon ik me maar moeilijk thuis voelen. Ik ben uiteindelijk gestopt, iets waar ik eerlijk gezegd geen dag spijt van heb gehad. Het was een ervaring op zich en ik ben blij dat ik nu tenminste weet hoe het is. Nu hoef ik later in ieder geval niet te denken: had ik maar… Mensen zeiden altijd tegen mij: “waarom doe jij niks met schrijven? Dat is helemaal jouw ding!” En inderdaad, waarom eigenlijk niet? Dat is hoe ik dus bij de opleiding Communicatie ben beland, ik ging me richten op schrijven. Met als doel vanaf dag één: in jaar drie stagelopen bij vtwonen.

“Ik was ontzettend nerveus, ik voel de rode vlekken nog in mijn nek branden!”

Rode vlekkenparade

Ik heb dus een brief gestuurd naar vtwonen. Uit de grote stapel brieven werd de mijne er gelukkig uitgepikt en tot mijn grote verbazing mocht ik op gesprek komen in Hoofddorp! Wat vond ik dat spannend, ik was ontzettend nerveus en ik voel de rode vlekken nog in mijn nek branden, haha! Het gesprek in Hoofddorp verliep uiteindelijk best goed en ik kreeg een schrijfopdracht mee naar huis. Gelukkig kon ik me hiermee nog wat extra bewijzen. Ik was namelijk, je raadt het al, niet de enige kandidaat die op gesprek mocht komen. De opdracht was een artikel te schrijven, wat binnen het thema ‘zomer’ paste. Ik besloot om iets te schrijven over het zomer-proof maken van je balkon, geheel in ‘vtwonen stijl’. En blijkbaar deed ik iets goed, want enkele dagen later ontving ik dan eindelijk het verlossende mailtje: “Dankjewel voor je opdracht en het prettige gesprek. Ik ben blij je te kunnen informeren dat we je graag een stageplek aanbieden bij vtwonen.nl.” Yes, het was gewoon gelukt! Die dag zal ik niet snel vergeten.

vtwonenMijn toelatingsartikel voor vtwonen.nl

  “Ik kan me nog goed herinneren hoe ik op dag één met een bonkend hart het Sanoma mediagebouw binnenwandelde”

Van Friesland naar de Randstad

Eenmaal een kamer gevonden in Amsterdam en daar (tijdelijk) naartoe te zijn verhuisd, kon het avontuur dan echt beginnen. Ik kan me nog goed herinneren hoe ik op dag één met bonkend hart het Sanoma mediagebouw binnenwandelde. Wat was het groot, ik vond het heel indrukwekkend! In dit gebouw zitten vrijwel alle grote bladen, te denken aan: Libelle, Donald Duck, Flow, LINDA, Margriet, Viva en Veronica. Maar ook NU.NL, Net 5 en SBS6 behoren tot het portfolio van Sanoma. Best gaaf, dus! Al snel merkte ik de verschillen in werkcultuur tussen mensen in Friesland en de Randstad. De werkdruk lag hier hoog, de mensen waren gehaast en de mensen leken minder oprecht geïnteresseerd. Iets waar ik in het begin erg aan moest wennen. Ik moest dan ook wel eventjes mijn draai vinden, maar dat is natuurlijk niet erg. Gelukkig vond ik redelijk snel mijn plekje binnen de redactie van vtwonen.nl en was het erg gezellig met de medestagiaires op de afdeling!

De online redactie

Ik heb mijn stage gelopen op de online redactie van vtwonen. Alle werkzaamheden die ik uitvoerde, waren dus voor vtwonen.nl. Waar ik vooral actief mee was tijdens mijn stage? Schrijven, schrijven en nog eens schrijven! Mijn stagebegeleidster destijds, is content specialist en is dus verantwoordelijk voor alle content op de website, rondom de televisieprogramma’s van vtwonen (Weer verliefd op je huis, Zelf aan de slag en Verbouwen of verhuizen). Als stagiaire was ik eigenlijk de junior versie van haar; (bijna) alles wat zij deed, mocht ik ook doen! Ik kreeg veel verantwoordelijkheid van haar en ze liet me erg vrij in alles. Ik schreef dus voornamelijk artikelen op het gebied van TV, maar ik was daarnaast ook verantwoordelijk voor de DIY-artikelen, inspiratieartikelen, videoartikelen, nieuwsbriefartikelen en branded content artikelen (artikelen waarin vtwonen bijvoorbeeld samenwerkt met HEMA of Karwei). Van alles en nog wat dus, waardoor geen dag saai of hetzelfde was! Maar naast al het schrijven, was ik ook bezig met beeld. Zo mocht ik shop-in-de-stijl collages maken (dit zijn collages die horen bij binnenkijk artikelen, mensen kunnen dan in de vtwonen shop producten shoppen in dezelfde woonstijl als de mensen uit het artikel). En bij bepaalde artikelen mocht ik zelf de fotografie verzorgen, bijvoorbeeld toen ik een artikel schreef over de Dutch Design Week in Eindhoven, waar we nog een bezoekje aan hebben gebracht met het vtwonen team. Mijn werkzaamheden waren dus enorm variërend en ik heb me dan ook geen dag verveeld. Ik was altijd (lekker) druk met van alles en nog wat! Naast het schrijven voor vtwonen, mocht ik ook één keer per week bloggen voor Myhomeshopping.nl, dit valt ook onder Sanoma en bevindt zich op dezelfde afdeling als vtwonen.nl. Dit vond ik ook ontzettend leuk om te doen! Hierin was ik iets vrijer in mijn schrijfwijze, vtwonen heeft natuurlijk haar eigen tone of voice. Wat ook erg leuk was, was de vt wonen & design beurs, wat ieder jaar te vinden is in de RAI Amsterdam. vtwonen staat daar elk jaar met een grote stand, het vtwonen huis. Hier heb ik ook twee dagen mogen staan, tussen de stylisten van TV. Ook dat was kicken!

vtwonen_

Drie artikelen van mij op de homepage   

 

weer_verliefd

Hoofdredacteur Carlein Kieboom – met het hele vtwonen team de eerste aflevering kijken van een nieuw seizoen ‘Weer verliefd op je huis’ (nog voordat deze uitgezonden werd)

Een ervaring om nooit te vergeten

Kortom: deze stage heeft mijn verwachtingen meer dan overtroffen! Het was best een stap uit mijn comfort zone, maar wat heb ik van dit avontuur genoten. Ik had nooit gedacht dat het zou lukken, maar alles kan blijkbaar. Als je het maar graag genoeg wilt. Daarom aan iedereen die ook al jaren zo’n zelfde droom heeft: doe er iets mee, maak hem waar! Dromen zijn er om te volgen, hoe cliché ook. Dus durf te doen!                                                               

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.