Geschreven door: Jan Blaauw

Er zijn momenten waarop het verschil tussen docenten en studenten plotseling vervaagt. Dit gebeurde deze week even tijdens de korte speeddate voor de docenten en medewerkers van NHL Communicatie en Stenden Media & Entertainment Management. Jawel, het staat er echt.

De groep van pak hem beet vijftig docenten reageerde als één man op een instructie om “straks” naar een volgend tafeltje en dus een ander thema te gaan. Niks straks. Iedereen begon onmiddellijk door elkaar te lopen om bij het juiste volgende tafeltje te komen. Ik kende dat ergens van.

Sneller kon een overeenkomst tussen verschillende groepen amper aangetoond worden. Vanwege diens jarenlange ervaring met lesgeven verdenk ik de ‘docent’ van het moment er een beetje van dat het handige foutje nou ook weer niet helemaal toevallig was. Meesterschap schuilt soms in subtiele details die helpen om moeilijke of lastige dingen elegant of gemakkelijk te laten lijken.

Komt dus wel goed met die NHL-Stenden paraplu, dacht ik op dat moment. Maar eerlijk is eerlijk, of de speed date nou ook gaat leiden tot veelbelovende matches of tenenkrommende afknappers is iets wat de tijd wel zal leren. Goede noch slechte relaties ontstaan per definitie uit één type start.

De sfeer bij een dergelijke ontmoeting tussen parallelle werelden heeft overigens iets ongrijpbaars. Zes gesprekken verder leek het me toe of de spelers van een nieuw soort spel elkaar begroetten en bekeken zonder al precies de regels te kennen noch te weten of het spel al was begonnen.

Ik moest denken aan de opnames voor een nieuw TV programma. Met op de achtergrond het zacht aanzwellende geluid van een bestuurlijke hogeschoolfusie liepen Temptation Island, Wie is de Mol en House of Cards in elkaar over en weer terug. De genodigden zetten hun beste beentjes voor, maar leken ook niet altijd even zeker dat alle anderen voor dezelfde opnames als zij waren uitgenodigd.

Voor alle duidelijkheid: het betrof hier geen liefdesmarkt met malle stickers of lampjes maar een speels opgezette ontmoeting tussen de professionals van twee opleidingen met een eigen gezicht. Nog een gedragsverschil vervaagde: in de pauzes was de koffiecorner het ene middelpunt van alles.

Meer Dolly Days lezen? Klik jezelf hier naar de vorige aflevering! 

Of hier naar de volgende aflevering.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.