Geschreven door: Jan Blaauw

Onder het viaduct bij metrostation Finsbury Park in Londen valt mijn oog op een doos chocolaatjes. Er liggen matrassen, dekbedden en slaapzakken te midden van eilandjes aan spullen. Op één matras ligt een platte doos chocolaatjes. De bewoner is nergens te bekennen.

Dit is geen gekke plek voor daklozen in een land waar het zo vaak regent. Er wordt vast om geknokt. Met elkaar. Of met straatmuzikanten die ook liever beschut staan terwijl ze spelen voor de stroom voorbijgangers.

Nagevraagd heb ik dat niet. Net zo min of de eigenaars van de matrassen zich ook druk maken over de Brexit. Of iets doen met de feestdagen. Ik vermoed van niet, maar ik bedenk pas in de metro dat het vermoedens zijn. Ik zou het een volgende keer kunnen vragen, maar ik denk niet dat ik het zal doen.

De chocolaatjes lijken te zijn overgestoken uit de wereld van de duizenden haastige mensen die dagelijks langs deze huishoudens zonder huis lopen. London rond kerst is als een brede rivier van cadeaus en boodschappen.

Vanuit dubbeldekker bussen bekijk ik deze wereld van rijen in de Tesco en Sainsbury supermarkten terwijl de straten voorbijglijden. Dit is de wereld die chocola probeert te maken van een bestaan buiten de Europese Unie.

Ik speel in gedachten met een communicatie-adviesvraag: hoe kan communicatie bijdragen aan een positief beeld van de overheid na de Brexit?

De meeste Britten die ik spreek zijn uitzonderlijk negatief over hun eigen regering. Maar in de kranten lees ik waardering voor de taaie manier waarop Theresa May met de Europese Commissie onderhandelt. Wellicht keert het tij.

In de stromende regen steek ik een wandelbrug over naar de South Bank. Ondanks de gure wind overvalt de aanblik van de stad boven de Thames me.

Halverwege zingt een straatmuzikant onbeschut maar onverstoorbaar ‘No woman no cry’ van Bob Marley. De scene is behoorlijk keep calm and carry on.

Als ik later weer onder het viaduct in Finsbury doorloop, verraadt een bollende stapel slaapzakken dat de bewoner thuis is. De chocolaatjes zijn verdwenen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.