Door: Jan Blaauw

Ooit fietste ik in ruig weer over de Afsluitdijk. Zo ongeveer in het midden, maar te zien was dat niet meer met zekerheid. De lucht was net zo groenig grijs als het water van het IJsselmeer. Noord-Holland was niet te zien, Friesland evenmin. De regen viel met bakken uit de lucht. De wind kwam hard van de verkeerde kant. De wereld was teruggebracht tot één natte grijze soep.

Iets nieuws leren lijkt soms op een tocht door zulke soep. We moeten iets kunnen of doen maar weten nog niet precies hoe. Wat maakt het verschil tussen succes en falen? We hebben ergens gelezen wat de bedoeling is, maar wat moet nou eerst en waarom eigenlijk? Is dit onwennigheid of zijn we dit keer begonnen aan iets wat echt te lastig is? Zulke knaagvragen weten ons sneller te vinden dan antwoorden waar we echt wat aan hebben.

De eerste kennismaking met communicatieplannen, mood boards, mind maps, adviesrapporten en vooronderzoeken is voor studenten vaak vaag. Wat is de juiste volgorde waarin je dingen zet of doet? Waarom moet het zo? Waar laat je bijlagen in een verslag? Doe je wel of geen voorwoord? En leuk hoor dat op Blackboard staat dat een inleiding het beste kan beginnen met een ‘pakkende’ anekdote, maar waarom zegt niemand even waaraan je die anekdote herkent?

Veel vakken komen met hun eigen begrippen en technieken die je eerst een tijdje herkent voordat je ze kent en begrijpt of beheerst. In die grijze soep is het zaak om vastberaden door te trappen en uit te kijken naar blauwe lucht.

Ik overpeins dit terwijl ik ergens in de Groningse wijk Beijum een bankstel door een smalle portiek manoeuvreer. Drie dagen NHL vermengen zich met andermans spullen die naar boven moeten. Volle dozen en onhandige voorwerpen zoals een wasmachine die ik best kan tillen maar nergens normaal kan vasthouden. Heeft witgoed nou handgrepen nodig of til ik het niet goed?

Ineens komt mijn gemopper me bekend voor. Ik zeul een bank naar Den Oever.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.