De Dag van het Beeld wordt een steeds groter succes. Dat liet de organisatie ervan gisteren weten tijdens de derde editie van de dag in Leeuwarden. Ze merken dat de opkomst elk jaar groter is en dat er steeds meer beelden worden ingezonden om mee te doen aan de ‘Dag van het Beeld prijs’. Het thema van de dag was dit jaar het verbeteren van de wereld.

De dag van het Beeld

Met de Dag van het Beeld wordt één keer per jaar een middag en avond lang de focus gelegd op beeld. De dag is bedoeld voor studenten van het NHL, cursisten van het Friesland College D’Drive en de Fotofabryk, mensen uit het vak en andere geïnteresseerden. Het doel van de dag is om elkaar te inspireren en vooral om kritisch te leren kijken. Ook wordt er elk jaar een wedstrijd georganiseerd. Dit jaar konden deelnemers daarvoor een beeld, beeldenreeks of film inzenden waarmee ze de wereld wilden verbeteren. De nominaties daarvan zijn hier te vinden.

Workshops

Het programma startte gistermiddag om 15:00. Na de opening waren er vier workshops te volgen, van Elske Riemersma, Marin Leus, Anaïs Lopez en Paul Voors.

Elske Riemersma is fotografe en vertelde over haar loopbaan met verschillende projecten. Zo is ze in 2013 naar Jordanië geweest om daar fotografie-lessen te verzorgen aan Syrische kinderen in een vluchtelingenkamp. Ook ging ze in op haar keuze om soms te wachten met fotograferen en eerst iets te doen. Op haar site is meer informatie over haar te vinden.

Elske Riemersma

Marin Leus is een beeldmaker die educatieve projecten uitvoert. Ze probeert op een speelse manier de kijker ergens op te wijzen of te informeren. Tijdens de workshop is ze ingegaan op haar eigen proces. Ze ging vooral in op haar project Linke Soep, en liet deelnemers daarbij brainstormen over oplossingen. Hier is meer informatie over haar projecten te vinden.

Paul Voors, zelf nog student, is een van de makers en initiatiefnemer van de documentaire ‘Long Road Ahead’, dat gaat over vier IS-slachtoffers in Irak. Hij legde aan de deelnemers van de workshop uit hoe de documentaire tot stand is gekomen, en beantwoordde de vragen van de vele geïnteresseerden. De documentaire is hier te zien en een artikel over de makers in Het Parool is hier te lezen.

Paul Voors

Anaïz Lopez is een verhalenverteller die geïnspireerd is door het leven in de stad. Dit vertaalt zij in fotografie en bewegend beeld. In de workshop liet ze zien hoe storytelling werkt aan de hand van een aantal van haar recente projecten. Op haar site is meer informatie over haar te vinden.

Winnaars

Na de pauze volgde de prijsuitreiking van de wedstrijd. Twee studenten van de NHL zijn met een prijs naar huis gegaan. Leanne de Munnik won de juryprijs en Nieya van Nie de publieksprijs. Hun beelden zijn in de eerder genoemde link naar de nominaties te zien.

Lezing

Na de prijsuitreiking volgde nog een lezing van Marieke van der Velden over verschillende projecten van haar. Die zijn ook op haar site te vinden. Ze liet tijdens haar lezing ook de documentaire van haar project The Island of all together zien. Die is ook via deze link te bekijken.

Tijdens de dag waren er ongeveer dertig studenten en cursisten en veertig andere geïnteresseerden aanwezig. De organisatie en de deelnemers kunnen terug kijken op een geslaagde dag.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.