Van een student wordt veel toewijding gevraagd. Hij moet colleges bijwonen, deadlines halen en met een beetje pech nog wat achterstallig werk inhalen. Door deze verantwoordelijkheden gaat het studentenbrein soms wel eens steigeren. Vooral ik heb een hang naar vrijblijvendheid. Nadat ik traditiegetrouw alle facetten van het studieontwijkendgedrag ben langsgegaan, leidt mijn handelwijze iedere tentamenweek weer tot hetzelfde: stress.

Terwijl ik nerveus heen-en-weer wip op een ongelijke uitklapstoel, probeer ik de gemoederen in de tentamenzaal te peilen. Mijn ‘soort’ student, de uitstelstudent, is vaak te herkennen aan warrig haar, een lege pen en een gespannen uitdrukking. Niet te verwarren met de ‘excellent student’ die onder hoge prestatiedruk al gauw pennen leeg schrijft om het thuisfront niet teleur te hoeven stellen met een karige 7.

Ik wacht onrustig tot een surveillant, vaak een gepensioneerde, spraakzame en luidruchtige koffiedrinker, mijn tentamen op mijn ongelijke klaptafel neer zwiert. Tot die tijd blijft mijn concentratievermogen beperkt. Dat uit zich in gedachten die afdwalen.

Zo herinnerde ik mij een artikel dat ik laatst las. De landelijke studenten vakbond deed onderzoek naar psychische klachten als stress, vermoeidheid of een depressie onder hbo’ers. Daaruit bleek dat de helft van het aantal studenten last heeft van stress. Maar ook dat een portie gezond uitstelgedrag niet voor calamiteiten hoeft te zorgen.

Terwijl de gepensioneerde man langzaam maar zeker dichterbij komt met mijn tentamen, verklaar ik de conclusie van het onderzoek. Stress maakt hormonen aan die je helpen om je te concentreren. Dus omarm die stress. Uiteindelijk wil iedere student hetzelfde: een biertje en een diploma. Soms moet je daar voor offers brengen en soms op de blaren zitten. Of op een ongelijke uitklapstoel en de stress zijn werk laten doen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.