Brainstormen, je kent het wel. Uren in een kamertje naar elkaar staren en geen klap verder komen. Dat het ook anders kan bewijst Brain Fuel. Dé methode op het gebied van brainstormen. Om meer over Brain Fuel te weten te komen ging Alexandra Harteveld in gesprek met bedenker van Brain Fuel, Friso Visser.

Tekst: Alexandra Harteveld
Foto: Pepijn van den Broeke

Friso Visser is zelf communicatiestudent op (destijds nog) NHL geweest. Na zijn studie richtte hij het bedrijf Online Media Koffer op. Achter het verhaal van Brain Fuel zit een vrij bijzonder verhaal. Hier vertelt Friso het volgende over: “Brain Fuel is ontstaan vanuit een relatiegeschenk voor Online Media Koffer. Tijdens de ontwikkeling kwamen wij erachter dat het wel eens groter kon zijn dan alleen een relatiegeschenk”. Dat het meer is dan alleen een relatiegeschenk is wel bewezen. Inmiddels is het concept uitgegroeid tot een bedrijf en wordt Brain Fuel zowel nationaal als internationaal gebruikt. Brain Fuel is begonnen met een kaartenset maar is uitgebreid tot een hele productlijn met trainingen, workshops en sessies.

Maar hoe werkt Brain Fuel nou eigenlijk?

Brain Fuel bestaat uit een kaartenset van 100 kaarten die opgedeeld zijn in de categorieën: personen, dieren, voorwerpen en locaties. Tijdens brainstormsessies kunnen deze als spelvorm ingezet worden. Door de gekste dingen met elkaar te combineren ontstaan geheel nieuwe ideeën. Wanneer gevraagd wordt naar hoe het idee ontstaan is komt Friso weer met een opmerkelijk verhaal. Hij vertelt dat Brain Fuel gezien moet worden als een visualisatie van zijn hersenen. ”Ik associeer heel snel. Mijn hersenen werken erg snel en ik bedenk eigenlijk de hele dag door nieuwe dingen. Tijdens het brainstormen maak ik heel veel associaties. Brain Fuel kan eigenlijk gezien worden als een pakje van mijn hersenen, waarin verschillende associaties gemaakt kunnen worden door de meest aparte dingen met elkaar te combineren.” Brain Fuel is ook ontstaan uit de gedachte hoe brainstormen voor iedereen gemakkelijker kan worden.

Waarom is Brain Fuel dé methode als het op brainstormen aankomt?

Er zijn veel methodes wanneer het aankomt op brainstormen. Toch heeft Brain Fuel een onderscheidende kracht, namelijk dat brainstormen en nieuwe ideeën ontwikkelen leuk mag zijn. “Ik geloof dat Brain Fuel een manier is waarop alle bedrijven en organisaties zouden moeten werken. Het is een veel vrijere, leukere en snellere werkwijze om snel tot resultaat te komen. Met Brain Fuel omarm je in zekere zin productiviteit, plezier en effectiviteit. Het gaat verder dan alleen resultaat behalen. Dingen worden met elkaar verenigd. Wat niet uit het oog verloren mag worden is dat dingen leuk mogen zijn. En dat we vooruit willen. Brain Fuel gaat verder dan alleen een leuk spel.”

Ook voor de toekomst zijn er grote ambities. Zo wordt aan Friso de vraag gesteld of Brain Fuel een methode is die ook ingezet moet worden als lesmateriaal. Om die vraag moet hij lachen. Want het blijkt dat de Brain Fuel methode al verwerkt is in het nieuwe boek van Erik Prins, docent aan NHL Stenden. Maar de ambities liggen niet zozeer in lesmateriaal. Friso hoopt dat Brain Fuel in de toekomst een internationaal wijdverspreid product gaat worden. “Een echte doorbraak is er nog niet geweest. Ik hoop dat Brain Fuel in de toekomst doorbreekt in alle landen. Dat alle grote corporate bedrijven een Brain fuel training hebben gehad en dat iedereen met de methode gaan werken.”

Tot slot vraag ik Friso nog naar enkele tips om onze brainstormsessies op school aantrekkelijker en productiever te maken. Hierop antwoordt hij: “Brain Fuel natuurlijk. Ook binnen scholen kan deze methode zeer effectief zijn om brainstormsessies productiever en leuker te maken.”

1 REACTIE

  1. Zeker een mooi middel en bruikbaar bij brainstormsessies!
    Bedenk ook dat Brainfuel een variant is op de vele brainstormmethodes die al jaren lang goed werken en ook al zeker 7 jaar in modules van de opleiding Communicatie verwerkt zitten. Igor Byttebier heeft hier interessante literatuur voor geschreven en Mario Pricken heeft zijn inspirerende Kickstartmethode al jaren geleden uitgebracht. Al met al veel fraaie manieren om ideeen te ontwikkelen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.