Redactielid Claudine doet de studie Maatschappelijk werk en dienstverlening en gooit het over een hele andere boeg door te kiezen voor een minor buiten haar vakgebied. In deze blog vertelt Claudine waarom zij voor de minor Journalistieke Producties heeft gekozen en blikt zij terug op haar tijd tijdens deze minor.  

‘Journalistieke Producties? Oh, dat is wel heel iets anders dan hulpverlening hè?’ En vervolgens leg ik nog maar een keer, aan vrienden, familie en oud klasgenoten uit wat ik zo interessant vind aan deze minor en hoe je verder leert kijken door het volgen van een minor die iets verder van je eigen studie afstaat én wat daar nou juist zo leuk aan is!

Verbreed je blik

Ik zit momenteel in het derde jaar van de studie Maatschappelijk werk en dienstverlening (MWD) aan de Hanzehogeschool in Groningen. Het is een studie die zich richt op het welzijn van mensen die vastlopen in de maatschappij en waarbij je je bezig houdt met ontwikkelingen die spelen in de samenleving op een breed vlak, wat ik erg fascinerend vind.

Het was zo ver. Tijd om een minor uit te kiezen, yes! Ik hou wel van een uitdaging en iets nieuws proberen. Welke minor zal ik kiezen? En welke mag ik überhaupt volgen? Dit was nog een hele opgave om te onderzoeken kan ik je vertellen. Een aantal minoren lagen namelijk te dicht bij mijn eigen opleiding en mocht ik niet volgen. Opleidingen willen namelijk dat ook mensen vanuit een geheel ander studiegebied de kans krijgen om een kijkje te nemen in andere vakgebieden. Zo is de minor Toegepaste Psychologie erg populair. Studenten die een sociale studie doen hebben bijvoorbeeld minder kans om deze minor te mogen volgen, omdat er ook studenten zijn vanuit studies zoals Communicatie, Verpleegkunde, Rechten of Bedrijfskunde die hier interesse in hebben. Hogescholen willen ook graag deze studenten de kans bieden om zich te verdiepen op andere terreinen.

Ook bij mij was dit het geval. Het begon te kriebelen om ook voor iets anders te kiezen en om mijn blik te verbreden. Na lang zoeken op de website van de Hanzehogeschool en niet echt iets kon vinden waar ik enthousiast van werd -en mij voor aan mocht melden- besloot ik om elders te kijken.

Zo kwam ik terecht bij de website van Kies op maat. Via Kies op maat heb je als student de mogelijkheid om een minor te volgen aan een andere hogeschool. Interessant! Het keuzeaanbod op de website van Kies op maat is ruim, wat mij erg aansprak. Het biedt studenten de kans om zelf invulling te geven aan hun studie en goed te kijken naar het interessegebied en vervolgens eigen keuzes te maken.

Ik werd steeds enthousiaster toen ik  informatie las op de website en begon het aanbod aan minoren eens te bekijken. Al gauw stuitte ik op de minor Journalistieke Producties, wat gelijk mijn aandacht had.

Leren door te doen

Met tekst en beeld bezig zijn heeft altijd al mijn interesse gehad. Zo kocht ik al van kleins af aan mijn eigen wegwerpcamera’s en was ik vaak te vinden bij de Blokker om de fotorolletjes te laten ontwikkelen. Altijd weer spannend om het resultaat te zien! Met schrijven begon ik ook al vroeg. Ik heb dagboeken vol geschreven, lange brieven geschreven met mijn nichtje over al onze belevenissen en later heb ik tijdens mijn middelbare school periode, mbo opleiding en huidige studie veel verslagen geschreven. Ik kreeg complimenten op mijn manier van schrijven wat natuurlijk leuk was om te horen. Maar hoe schrijf je nu een echt goede tekst? Hoe breng je een verhaal over? Ik had wel een beetje een idee, maar weinig kennis en ervaring. Tijdens de minor heb ik onder andere geleerd hoe je op verschillende manieren kan schrijven. Zoals het schrijven voor een bepaalde doelgroep, het bepalen van je invalshoek, een tekst schrijven met een duidelijke structuur en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Maar ik heb meer geleerd tijdens de minor. Wat ik zo leuk en leerzaam vond? Naast het vele schrijven vond ik het werken met fotografie en video heel leuk. Ik heb geleerd welke programma’s je kan gebruiken voor het editen van je video’s, ik heb voor het eerst gevlogd en ik heb mogen werken met het nieuwste camera apparatuur! Dit vond ik erg leuk om te mogen doen.

Ook het voeren van webredactie was een hele uitdaging. Samen met een studiegenoot heb ik twee weken lang de website van de Ruis beheerd en heb ik onder andere leren werken met WordPress. Ik snapte er in het begin niks van en het kostte mij best veel moeite om dit een beetje onder de knie te krijgen. Uiteindelijk was het zeker de moeite waard en vond ik het heel leuk en leerzaam.

Waardevol voor elke student

Ik ben van mening dat deze minor niet alleen voor mensen van de opleiding Communicatie een aanvulling is, maar juist voor iedere student omdat je vrijwel altijd te maken krijgt met tekst en beeld. Bijvoorbeeld bij het schrijven van verslagen/rapporten, het schrijven van een scriptie en ook zeker wanneer je klaar bent met je studie. Een voorwaarde is wel dat je interesse enigszins moet liggen bij schrijven.

De minor leert je daarnaast op een andere manier kijken naar tekst en beeld, wat ik heel interessant vind. Door verschillende lesoefeningen heb ik geleerd hoe ik een actieve tekst schrijf, wat het belang is van een goede lead en een intro in een artikel en wat de kracht van beeld en geluid is.

Je wordt daarnaast uitgedaagd om kritisch naar jezelf en producties te kijken en  producties af te leveren van een bepaald niveau. Het kost soms wat (extra) bloed, zweet en tranen maar dan heb je ook zeker wat. Er wordt duidelijke feedback gegeven door docenten waar je ook echt mee aan de slag kan om het beste uit jezelf te halen.

De laatste loodjes.. en dan?

Het einde van de minor is in zicht. Ik kijk met een goed gevoel en met enthousiasme terug op de afgelopen maanden. Het heeft zo nu en dan de nodige stress en extra uurtjes gekost maar daar stond tegenover dat ik veel heb geleerd op het gebied van redactie voeren, schrijven van artikelen en hoe te werken met beeld.  Dingen die in mijn eigen opleiding nauwelijks tot niet aan bod komen. Dit heeft er voor gezorgd dat ik weer een ervaring rijker ben en dat mijn creativiteit op de proef is gesteld.

Het lijkt mij erg leuk om het schrijven te combineren in het werk als maatschappelijk werker. Bijvoorbeeld, het schrijven voor de website van een organisatie, nieuwsbrieven, de social media onderhouden of artikelen schrijven wat gericht is op maatschappelijke ontwikkelingen en hulpverlening.

Ik hoop dat ik de creativiteit en wat ik heb geleerd heb, mee kan nemen in mijn eigen studie Maatschappelijk werk en dienstverlening en later kan combineren in een baan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.