Meet Marin Leus, een 26-jarige afgestudeerde fotografe met een passie voor groen leven. Marin in een zin? Positief, impulsief, leergierig met liefde voor natuur, beeld maken, schrijven en nieuwe mensen ontmoeten. Dat duurzaamheid en de natuur een groot deel van haar leven zijn, staat vast. Hoe dit zo gekomen is? En hoe zo’n duurzaam leven eruit ziet? Marin vertelt.

Je bent erg bezig met duurzaamheid. Hoe is dit zo gekomen?
“Ik heb het altijd al interessant gevonden om me net iets anders te kleden en net iets anders te leven dan een gemiddeld persoon. Ik was gefascineerd door mensen die anders durven te zijn. Dit is ook de reden dat ik op een gegeven moment mode ben gaan studeren en me bijzonder ging kleden. Ik maakte mijn eigen kleding en speurde tweedehands winkels af voor kleding waar niet iedereen in liep, geen H&M. In die tijd had ik nog weinig met duurzaam leven. Vroeger liet ik altijd alle lampen branden, at ik volop vlees en dronk ik elke dag minstens een halve liter cola. Ongeveer viereneenhalf jaar geleden begon mijn interesse in duurzaamheid. Bepaalde documentaires die ik zag en boeken die ik las, lieten mij inzien hoe alles eraan toe gaat in de wereld. Wat is er nodig zodat wij onbezorgd kunnen leven? Hoe wordt er met dieren omgegaan? Deze vragen spookten door mijn hoofd. Ik stuitte op verschillende inspirerende mensen die het verschil willen maken. Een voorbeeld hiervan is ‘Now Impact Man’, een Amerikaanse man die samen met zijn gezin een jaar lang zo groen mogelijk probeerde te leven. Hier heeft hij een boek over geschreven en er is een documentaire van gemaakt. Dit heeft mij enorm geïnspireerd. Toch vond ik het lastig. Zoals veel mensen dat doen vroeg ik mij af of ik in mijn eentje het verschil kon maken. Wat heeft de wereld eraan als ik net iets anders ga leven? Heeft dit wel zin? Deze twijfels vielen weg toen ik de quote ‘Be the change you want to see in the world’ ergens las. Juist door zelf het goede voorbeeld te zijn, kun je mensen inspireren om dit ook te gaan doen.”

“De aarde is veel te bijzonder en te mooi om er op deze manier mee om te gaan.”

Waarom vind je duurzaamheid zo belangrijk?
“We hebben maar één aarde. Een aarde die zo bijzonder is, die zoveel in zich heeft. Door macht en geld gaat deze mooie aarde langzaam kapot. Wereldwijd wordt er genoeg voedsel geproduceerd voor 14 miljard mensen, toch sterven er jaarlijks 35 miljoen mensen aan een tekort aan voedsel. Een derde van al het voedsel wordt verspild. Daarnaast zijn er nog talloze andere gebieden waar het niet goed gaat. Ik vind de aarde te bijzonder en te mooi om er op deze manier mee om te gaan.”

Naast dat je een mening hebt over duurzaamheid probeer je ook werkelijk duurzaam te leven. Hoe doe je dit?
“Elke maand geef ik mezelf een nieuwe challenge. Om mezelf uit te dagen en te kijken wat ik kan verbeteren. Zo heb ik een maand zo min mogelijk verpakkingen gekocht, heb ik een tijd zonder koelkast geleefd en raap ik deze maand elke dag tien zwerfafval items op. In juni ga ik een maand 100% lokaal eten. Dit betekend dus bijvoorbeeld geen koffie, suiker, bananen of kaneel. Sinds een paar maanden heb ik me verdiept in het wildplukken. Ik ken nu ongeveer twintig wilde planten die je kunt eten en deze kennis groeit elke week. Woensdag heb ik omgedoopt tot wildpluk-woensdag. Elke woensdag post ik twee nieuwe planten of bessen die ik in de natuur vind op mijn blog. Ik red voedsel van de markt, help mee met het Free Café (waar ze koken met voedsel wat anders wordt weggegooid) en ik koop alleen tweedehands, dus niks nieuws.”
wildplukken - groene avonturen
Wildpluk-woensdag

Probeer je andere mensen ook duurzamer te laten leven?
“Ik heb al snel gemerkt dat het niet werkt om mensen te bekritiseren, te zeggen wat ze beter kunnen doen of nog niet goed doen. Juist door zelf een positief voorbeeld te geven kun je mensen inspireren. Zelf werkt dit voor mij het beste met mijn blog. Hier kan ik fotografie, film en tekst inzetten om mijn persoonlijke verhaal en groene informatie te vertellen.”

“Mijn doel is duurzaamheid wat hipper en jonger te maken. Iets wat iedereen kan gaan doen.”

Je hebt het over je blog. Kun je hier iets meer over vertellen?
“Anderhalf jaar geleden heb ik drie maanden gewerkt op meerdere biologische boerderijen in Costa Rica. Hier heb ik ontdekt hoe fijn ik het vind om zo simpel mogelijk te leven. Met en in de natuur. Ik wilde hier graag over schrijven en fotograferen. Mijn doel was vooral om mensen te inspireren om hetzelfde te gaan doen. Het internet is dé plek om mensen te prikkelen, uit te dagen en te bereiken. Ik schreef in Costa Rica een notitieboekje vol inspirerende ideeën en dingen waar ik in Nederland aan wou gaan werken. Minder afval produceren, lokaal eten, voedsel redden, minder elektriciteit verbruiken. Kortom: om op alle fronten groener te leven. Zodoende ben ik na afloop van mijn reis mijn blog “Groene Avonturen” begonnen. Ik deel op “Groene Avonturen” mijn eigen ontdekkingstocht in het groene leven. Tot hoe ver wil ik gaan? Wat kan ik zelf doen om nog een stapje verder te gaan? Maar ik deel ook mijn kennis. Wildplukken, informatie over de plastic soep, recepten etc. Dit alles bijgaande met veel beelden, waarin ik mijn opleiding weer kan gebruiken. Mijn doel is duurzaamheid wat hipper en jonger te maken. Iets wat iedereen kan gaan doen.”

 

Lokaaleten1
Alleen lokaal voedsel


Wat vind je omgeving van je manier van leven?
“Ik was altijd bang dat mensen het maar raar zouden vinden. Dat mijn vrienden dachten ‘daar is Marin weer met haar hippie dingen’. Mijn blog heeft er voor gezorgd dat dit me allemaal niets meer uitmaakt. Ik heb gemerkt dat mensen het alleen maar heel interessant vinden. En ja, misschien vinden ze me soms wat extreem of een beetje gek, maar ze zijn vooral geïnteresseerd. Juist door precies uit te dragen wat ik belangrijk vind, heb ik heel veel nieuwe mensen ontmoet. Door mijn blog deel ik nu bijvoorbeeld samen met iemand een moestuin! Veel lezers zijn vriendinnen geworden en met andere groene bloggers spreek ik vaak af. Vooraf had ik bijna geen andere “groene” mensen in mijn kennis- en vriendenkring, nu zijn ze er volop!”

“Ik was bang dat mijn vrienden dachten: daar is Marin weer met haar hippie dingen”

Zijn er dingen die je nog graag wilt doen op gebied van duurzaamheid?
“Ik werk aan een E-book, een Youtube-kanaal en een webshop vol groene en zelfgemaakte producten. Ook wil ik meer lezingen en workshops geven. In de toekomst wil ik mijn brood hiermee verdienen, zodat ik al mijn tijd in het promoten van duurzaamheid kan steken.

Op langere termijn wil ik helemaal zelfvoorzienend gaan leven. In een zelfgebouwd huis (earthship), met een grote moestuin in een eco-dorp, waar anderen ook zo leven.”

IMG_4473kopie
Leven met zo weinig mogelijk verpakkingen

Heb je tips voor mensen die, wellicht in een lichtere vorm, ook een duurzamer bestaan willen lijden?
“Bedenk kleine challenges. Bijvoorbeeld iets minder vlees eten, een maand geen nieuwe kleding kopen (maar in leuke vintage winkels), elke dag een zwerfafval item oprapen, de verwarming een graadje lager, een dag per week alles biologisch kopen, korter douchen, op de fiets naar de stad, zelf een mini moestuin beginnen, spullen delen of lenen van je buren, marktplaats afspeuren voordat je naar de mediamarkt gaat. Er is zoveel mogelijk! Juist die kleine dingen helpen ook om het normaler te gaan vinden. Zo kun je er geleidelijk aan ook kleine stapjes bij op doen. Van een dag per week geen vlees naar drie dagen, van acht minuten douchen naar vijf etc. Het hoeft niet allemaal meteen 180 graden anders, juist heel langzaamaan dingen veranderen gaat vaak makkelijker.”

Geïnspireerd geraakt door Marin haar manier van leven of gewoon benieuwd naar haar verhalen? Neem een kijkje op haar blog of volg haar op Facebook!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.