Afgestudeerd en nu?  Marcella Oldenhuizing (28), oud communicatie studente van de NHL, vertelt  over haar ontwikkelingen na haar afstuderen. Wat heeft de opleiding Communicatie haar gebracht? En waar werkt zij op dit moment? Marcella vertelt het je!

Even voorstellen

Marcella is woonachtig in de gezellige studentenstad Groningen en is  in 2014 afgestudeerd aan de opleiding Communicatie aan de NHL. Op dit moment is zij fulltime werkzaam als projectmanager bij haar voormalige stageplaats Energy Delta Institute (EDI). Ook is zij coördinator voor het jaarverslag en de nieuwsbrief, wat zorgt voor veel afwisseling in haar baan. Naast haar drukke baan spendeert zij haar vrije uurtjes graag in de bioscoop, houdt zij van lekker eten, shoppen en dromen over toekomstige reizen.

Waar het allemaal begon

Voordat Marcella begon aan de opleiding Communicatie heeft zij in 2008 haar mbo-diploma Toerisme&Recreatie behaald. In het laatste jaar van de opleiding liep zij stage in Engeland en maakte Marcella ondertussen tijd vrij om verschillende hbo-studies te onderzoeken.
Het besluit stond in ieder geval vast om na haar stage terug te keren naar Groningen om daar een studie te vervolgen.
”Omdat ik altijd al een fascinatie had voor schrijven en taal was de keuze uiteindelijk gevallen op de opleiding Communicatie aan de Hanzehogeschool”. Doordat de opleiding aan de Hanzehogeschool haar niet goed was bevallen, is zij overgestapt naar de NHL. Hier kreeg zij een goed beeld van het vakgebied en er was een breder aanbod aan minoren en specialisaties.
”Gedurende de opleiding heb ik  twee keer stage gelopen. Dit was bij mijn huidige werkplek EDI en bij het UMCG ziekenhuis. Bij EDI heb ik meegelopen met de pr- en communication manager en mocht  ik meehelpen bij de organisatie van een van de cursussen van EDI.
De taken die ik heb mogen uitvoeren als stagiaire bij EDI waren het schrijven van nieuwsartikelen in zowel het Nederlands als in het Engels, het bijhouden van het CRM systeem, het herschrijven van studiegidsen en als specifieke opdracht is er een tevredenheids onderzoek onder alumni uitgevoerd. Ook mocht ik mij wagen aan het mede organiseren van verschillende evenementen, zoals het Lustrum feest en het Nederland – Rusland forum.”

De stage in het 4e jaar en tevens haar laatste stage volgde Marcella in het UMCG ziekenhuis waar zij werkzaam was op de afdeling patiënten communicatie. Op deze afdeling  heeft zij een intern onderzoek heeft uitgevoerd naar de bruikbaarheid van intranet. De dagelijkse werkzaamheden bestonden vooral uit het schrijven van patiëntenfolders en andere ad hoc werkzaamheden.

Tripjes in binnen- en buitenland

Het is nu drie jaar geleden dat Marcella is afgestudeerd als communicatieadviseur. Inmiddels is zij alweer anderhalf jaar werkzaam bij EDI als projectmanager en coördinator.
Energy Delta Institute is een international businesschool die post academisch onderwijs biedt voor Seniors en Young Professionals in de energie sector.
”Als projectmanager binnen EDI ben ik verantwoordelijk voor de logistieke en praktische zaken voor cursussen en evenementen die worden georganiseerd door EDI.
De cursussen worden op verschillende locaties aangeboden, in zowel binnen als buitenland. Voordat de cursus van start gaat zorg ik voor het regelen van de accommodatie, de catering, transportmogelijkheden voor docenten en onderhoud zij contact met de cursuslocatie en het contact met de deelnemers en docenten.
Op het moment dat de cursus plaatsvindt ben ik aanwezig op de locatie en fungeer ik als contactpersoon bij vragen. Daarnaast zorg ik ervoor dat de laatste dingen goed geregeld worden.”
Dit betekent dat er een aantal keer per jaar een tripje naar het buitenland staat gepland waar een cursus of evenement plaatsvindt. De prachtige steden als Berlijn, London, Wenen en Sint-Petersburg kan Marcella inmiddels van haar reislijstje afstrepen.

”Ik werk in een leuk, informeel team, ontmoet veel nieuwe mensen en kom in contact met andere culturen. en ik mag zo af en toe eens een reisje maken naar het buitenland!”

Een werkdag bij EDI

Maar hoe ziet een werkdag bij EDI er nu precies uit?
”Als ik op kantoor ben dan begin ik standaard met het lezen en bijwerken van mijn mail. Gedurende de dag richt ik mij op diverse voorbereidingen die nodig zijn voor een aankomende cursus en/of evenement. De afdelingen werken nauw met elkaar samen en daardoor vinden er vaak overleggen plaats om het een en ander te bespreken zodat alles goed verloopt. Ook hierbij is goede communicatie erg belangrijk.
Wanneer ik op reis ben dan zorg ik altijd dat ik ruim op tijd ben om de zaal gereed te maken en om de groep cursisten te verwelkomen. Op het moment dat er een lezing van docenten plaatsvindt dan wordt deze tijd vaak besteed aan het bijwerken van e-mails en het online uitvoeren van andere werkzaamheden, voor zover dit mogelijk is. Als contactpersoon zorg je ervoor dat alle vragen/problemen die zich in die week voordoen worden opgelost. Bij de lunch en het diner van de groep cursisten ben ik altijd aanwezig voor vragen maar ook om contact te onderhouden met de cursisten. Aanwezig zijn tijdens de eetmomenten is vaak erg gezellig en zorgt voor een goede band met de groep.
Het komt erop neer dat ik verantwoordelijk ben voor een goed verloop tijdens de cursusweek en dat iedereen kan genieten van een gezellige en leerzame week!”

Ervaring

”Wat ik vooral heb geleerd over het communicatievak?  Dat communicatie werkelijk overal is! Het is een heel belangrijk en krachtig middel. Voorheen zag ik communicatie meer als bijvoorbeeld een flyer met informatie, of een website. Uiteindelijk bemerkte ik dat het veel meer is dan dat.
Zo was ik mij nooit zo bewust van interne communicatie. Nu is dat wel anders en merk ik door mijn stage ervaringen en het werken bij EDI hoe belangrijk dit is in het  bedrijfsleven.
Zelf houd ik mij  graag bezig met de praktische kant, zoals het organiseren en uitvoeren van evenementen en congressen.”

”Communicatie is een veelzijdig vak waar je vele kanten mee op kan”

Ambities

Marcella vertelt dat ze erg blij is met haar werk bij EDI en dat juist het internationale karakter haar werk zo interessant en dynamisch maakt. Haar ambitie is om nog meer ervaring op te mogen doen binnen EDI.
Maar als ze dan toch stiekem een droom zou mogen hebben dan zou dit het schrijven van een boek of het beginnen van een blog zijn. ”Op dit moment is dit nog een ver-van-mijn-bed show omdat de inspiratie en tijd er (nog) niet is. Maar wie weet ooit!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.