Diploma binnen en dan? Lieke Oosterhout (28) studeerde in 2011 af aan de opleiding Communicatie. Wat heeft de opleiding haar gebracht? Lieke zocht het letterlijk hogerop en vertelt hoe, dankzij de opleiding Communicatie, haar liefde voor Scandinavië ontstond. Benieuwd waar ze terecht is gekomen? Lees snel verder!

Het creatieve aspect bracht Lieke destijds naar de opleiding Communicatie aan de NHL. “Op het VWO vond ik Nederlands en Tekenen het leukst, dus besloot ik mij daar verder in te verdiepen.” De persoonlijke sfeer die binnen de NHL heerst, voelde meteen goed. “Tijdens de Open Dag merkte ik direct de hechte band tussen docenten en studenten.” De creatieve vakken, maar ook de onderzoekvakken, spraken Lieke het meeste aan. “Hoe stel je de identiteit van een organisatie vast? Welke onderzoeksmethoden kun je hierbij gebruiken en hoe analyseer je de resultaten? Ik begon het theoretisch aspect steeds interessanter te vinden en wilde er meer over weten.”

“We leerden ontzettend veel van de schrijfervaring van Judith en Marijn”

Pen en papier

Het vak Copywriting in jaar 2 lag haar wel en voor haar gevoel was ze nog lang niet uitgeschreven. De minor Journalistiek lag dan ook voor de hand. “Aan het begin van de opleiding ontdekte ik dat ik het heel erg leuk vind om complexe vraagstukken begrijpelijk op te schrijven. Hoe formuleer je een ingewikkeld onderwerp nou zo dat het begrijpelijk en te behappen is?” Het spelen met taal kon volop binnen de minor. “We leerden ontzettend veel van de schrijfervaring van Judith en Marijn.” Tijdens een gastcollege gaf Sjoerd Weiland, persvoorlichter bij de RDW, een presentatie. “Ik weet nog dat ik dacht: van deze man kan ik veel leren.” Na afloop bleek er een klik te zijn. “Ik vroeg of ik bij hem mijn afstudeerstage kon doen en dat kon! Het waren vijf leuke, intensieve maanden. Ik heb zowel onderzoek gedaan als Sjoerd ondersteund bij de persvoorlichting. Sjoerd deed met name het woord en ik was vooral met pen en papier in de weer.”

Afgestudeerd en toen?

Na de opleiding Communicatie belandde Lieke bij Universiteit Twente. “Ik was nog niet klaar met studeren. Voor mijn gevoel zat er meer in. Ik had meer behoefte aan theorie.” Aan Universiteit Twente ging voor Lieke een nieuwe wereld open. Een wereld vol wetenschappelijke literatuur, onderzoeksmethoden en analyseprogramma’s als SPSS. Uiteindelijk studeerde ze cum laude af met het vraagstuk in hoeverre logo’s de identiteit van organisaties kunnen visualiseren. “Na de universiteit werkte ik een half jaartje bij een communicatiebureau. Daarna verhuisde ik naar Noorwegen.”

“Ik stapte met alleen een backpack in het vliegtuig”

Liefde voor Scandinavië

“Mijn liefde voor Scandinavië ontstond, grappig genoeg, door de opleiding Communicatie. In het derde jaar van de opleiding studeerde ik een half jaar in Helsinki, Finland.” De rust, ruimte en natuur bevielen zo goed, dat Lieke zichzelf voornam om later voor een aantal jaar in Scandinavië te gaan wonen. Aan het eind van de universitaire studie leerde ze haar vriend kennen. Hij was bijna afgestudeerd en kreeg een baan in Trondheim, Noorwegen, aangeboden. “Toen ik voor het eerst bij hem langs ging, voelde het als thuiskomen. Wat een prachtig land, dacht ik, hier wilde ik ook wel wonen! En dus stapte ik in 2014 met alleen een backpack in het vliegtuig.” De eerste negen maanden stonden in het teken van de taal leren. Met twee dagen per week college en het meelopen bij een kinderdagverblijf ging dat snel.

Lieke met haar vriend
Lieke met haar vriend

“Mijn dag kan niet op als ik me mag ontfermen over de onderzoeksresultaten”

Aan de slag bij SINTEF

Het kinderdagverblijf waar Lieke meeliep, was onderdeel van onderzoeksinstituut SINTEF. De organisatie waarbij ze tot op heden haar baan heeft. SINTEF is het grootste onafhankelijke onderzoeksinstituut van Scandinavië, vergelijkbaar met de Nederlandse TNO. Zo’n 2.000 medewerkers doen onder andere onderzoek op het gebied van gezondheid, ICT en klimaatverandering, waarbij nauw samengewerkt wordt met internationale universiteiten. “Ik ben als communicatieadviseur werkzaam op de afdeling Producttechnologie. Op deze afdeling wordt er in samenwerking met het bedrijfsleven onderzoek gedaan naar onder andere productieprocessen, digitalisering en het gebruik van robots. Ik ben verantwoordelijk voor de interne en externe communicatie en heb zowel een uitvoerende als adviserende rol.”

Lieke met collega’s tijdens een estafette
Lieke met collega’s tijdens een estafette

Geen week is hetzelfde

Elke week is anders en er is veel variatie. “De ene week houd ik me met de website bezig: interviewen, artikelen schrijven, foto’s maken. De week erop adviseer ik over de communicatiestrategie binnen het project of de inrichting van het nieuwe intranet.” De afwisseling tussen de uitvoerende en adviserende taken spreekt haar heel erg aan. “Mijn dag kan niet op als ik me mag ontfermen over de onderzoekresultaten. Uiteindelijk is dat waar het in mijn werk om gaat: het vertalen van onderzoeksresultaten, zodat het begrijpelijk en te behappen is. En daarmee is de cirkel weer rond, leuk hè!”

“De levendigheid die Nederlanders hebben, mis ik hier wel eens”

Reisje naar de Lofoten, Noord-Noorwegen
Reisje naar de Lofoten, Noord-Noorwegen

Nederland vs. Noorwegen

Het fijne aan werken in Noorwegen vindt Lieke de vele vrijheid die ze krijgt. “Onderling is er vertrouwen dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt en doet wat hij moet doen.” Vrije tijd is even belangrijk als het werk. “Om half 8 ’s ochtends begin ik. Dat klinkt vroeg, maar om half 4 stap ik weer op de fiets richting huis. Een hele middag en avond heb ik dan vrij te besteden. Wat dat betreft heb je hier eerder vrijheidsstress dan werkstress!” Af en toe mist ze de reuring. “Noren zijn heel erg beleefd en ook iets braver. Als je je fiets niet op slot zet, neemt niemand hem mee. De levendigheid die Nederlanders hebben, mis ik hier weleens.” Over het algemeen leven Noren dichter bij de natuur. “Noren gebruiken de uitdrukking ‘Gå på tur, da er du aldri sur’ vaak, wat zoiets betekent als: ‘Ga naar buiten, dan ben je nooit zuur’. En dat naar buiten gaan kan dus elke dag, een hele middag en avond!”

Trondheim Fjord
Trondheim Fjord

Plannen voor de toekomst

Het plan was om een paar jaar in Noorwegen te vertoeven, maar wanneer Lieke en haar vriend terug gaan weten ze nog niet. “Misschien over een jaar, misschien over tien jaar. Wat mij betreft ligt het nog helemaal open. We blijven zolang het goed voelt.” Op werkgebied wil Lieke zich meer met taal en beeld bezighouden, al trekt onderzoek haar ook nog steeds. Verder staat er binnenkort nog iets leuks op de planning: “We verhuizen in mei voor een aantal maanden naar de zeilboot, omdat we nog dichter bij de natuur willen wonen en nieuwsgierig zijn of we onze voetafdruk op de aarde kunnen verkleinen. Ik kijk nu al uit naar het wakker worden aan de prachtige Trondheim Fjord!” Of ze anderen aanraad om in het buitenland te werken? “Absoluut. Niet te lang over nadenken. Als het goed voelt, moet je het doen. Je kan immers altijd terug. Zolang je je gevoel volgt, is het altijd goed.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.