“Zuig alle kennis die je krijgt voorgeschoteld op als een spons, heb passie in wat je doet. Onderscheid je in datgeen waar je goed in bent en word hier de beste in. Luister naar je docenten, want zij hebben het beste met je voor. En het belangrijkste, geniet van je studententijd!” Deze wijze woorden moeten wij, communicatiestudenten, goed in ons oren knopen van Ammer Omara, oud student Communicatie.

Ammer was in eerste instantie niet van plan een HBO-opleiding te volgen, laat staan te kiezen voor Communicatie. Toch koos hij hiervoor omdat hij zich in zijn werk wilde professionaliseren. Hij werkte zichzelf langzaam omhoog bij het callcenter waar hij destijds werkte. Hij begon als telemarketeer, werd toen coach, daarna supervisor en tot slot communicatietrainer. Toen hij voor manager solliciteerde, merkte hij dat dat met de toenmalige mbo-diploma’s niet ging lukken. Ondanks zijn werkervaring, was een diploma met HBO-denkniveau een pre. Omdat Ammer het hier wel allemaal voor deed, startte hij met de opleiding Communicatie. “En ik heb geen moment spijt gehad van de opleiding”, aldus Ammer.

De vakken die er voor hem uitsprongen, kwamen overeen met zijn passie. Namelijk: beeld, film en fotografie. De lessen van Klaas van Langen en Gaston Gast motiveerden hem enorm om beter te worden in dit vak. Zijn voorliefde voor beeld kwam niet zomaar uit het niets, Ammer mocht vroeger al graag creatief bezig zijn en ging als het even kon op pad met zijn camera. Ammer: “Dit was voor de digitale tijd en je kon niet zo makkelijk fotograferen als nu met de digitale camera’s. En ook het bewerken van foto’s is een tak van sport geworden.” Hij volgde dus voor de vrije keuzevakken de meest creatieve opties die er tussen zaten, waar onder andere leren zeefdrukken een feit werd.

Expositie NHL

Stages

Zijn stage liep hij bij Froeks.tv, een Friestalige online jongeren zender die helaas niet meer bestaat. “Ik liep mee als redacteur en was verantwoordelijk voor zaken als programma’s maken, regisseren, filmen en het begeleiden van stagiaires vanuit het MBO.” Zijn vierdejaars stage liep hij binnen de NHL op een afdeling van het kenniscentrum, hier bekleedde hij de functie projectmanager. Al snel kwam hij erachter dat hier zijn hart niet lag, maar voor wat diversiteit op zijn CV was het zeker goed.

Wat na de opleiding communicatie volgde was een baan als vertegenwoordiger bij het bekende camera merk; Canon. Nog mooier werd zijn bedrijf wat hij ernaast startte in natuurlijk, fotografie. Voor wie nu nog niet door had dat Ammer zijn passie groot is voor dit vakgebied. Dit voerde hij uit voor zowel bedrijven als particulieren. Na enige tijd kwam hij erachter dat een eigen bedrijf runnen moeilijker was dan hij gedacht had. Klanten genereren, regelingen treffen omtrent KVK, op tijd je belasting indienen en break-even draaien. Het ging Ammer niet in de koude kleren zitten. De tijd die in de administratie ging zitten, werd bijna evenveel als het fotograferen zelf. Wat helemaal geen fijne bijkomstigheid was omdat hierdoor het plezier erin deels ook verdween.

Een paar hoogtepunten uit de tot dusverre carrière van Ammer:

1

2

3

De laatste foto is van een permanente expositie, bij wijkcentrum Schieringen. Hiermee is Ammer vorig jaar op SBS6 geweest bij het programma Rob's grote tuinverbouwing. Hiervoor werd hij benaderd en stond de foto's vrijwillig af. Trots was hij op het resultaat omdat het een mooie promotie was voor zowel de stad als zijn werk.
De laatste foto is van een permanente expositie, bij wijkcentrum Schieringen. Hiermee is Ammer vorig jaar op SBS6 geweest bij het programma Rob’s grote tuinverbouwing. Hiervoor werd hij benaderd en stond de foto’s vrijwillig af. Trots was hij op het resultaat omdat het een mooie promotie was voor zowel de stad als zijn werk.

Heden

Ammer is momenteel nog steeds freelance fotograaf en werkzaam als vrijwilliger voor diverse organisaties als Wellzo Leeuwarden en het Noordelijk Filmfestival. In de toekomst wil hij vooral bezig blijven met het fotograferen van mooie aangelegenheden. Momenteel is hij op zoek naar een vaste baan binnen de communicatie. Maar mocht zich een andere interessante baan aandienen, dan sluit hij het niet uit zijn kennis in een andere branche te willen verbreden. “Bij de opleiding Communicatie wordt je ontzettend breed geschoold. Door de minors en stages heb je voor je afstuderen al veel werkervaring opgedaan” zegt Ammer. Hij heeft vooral geleerd wat hij niet leuk vindt, wat net zo belangrijk is volgens hem. Ammer: “Geld is voor mij niet een motivatie om een baan te kiezen. Het naar mijn zin hebben, gelukkig zijn en mooie dingen realiseren is iets wat veel meer van belang is voor mij.”

Een ding zal Ammer nooit meer vergeten; “Ik zal altijd de zin onthouden van mijn oude docente Titia; ‘Je kunt niet ‘niet’ communiceren’.”

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.