De laatste tijd hoor je steeds meer over nepnieuws. Maar wat houdt ‘’nepnieuws’’ in? Als je de term opzoekt dan krijg je de volgende uitleg: Nepnieuws is een hoax of een overwogen vorm van desinformatie verspreid via traditionele media of sociale media met de intentie om te misleiden. President Trump beschuldigd de kwalitatieve media van nepnieuws, met als gevolg dat mensen door het bos de bomen niet meer zien. Wie moet je nu nog vertrouwen? The battle between the alternative media and the main streem media goes on.

Erkende mediabedrijven als CNN en MSNBC hadden het afgelopen jaar zwaar. Beschuldigd door hun eigen president van nepnieuws, terwijl deze media wereldwijd betrouwbaar worden gevonden. Door dit voorval kijken mensen steeds kritischer naar de traditionele media. Sterker nog, veel mensen gaan de alternatieve media volgen.

Alternatieve media durven vaak de dingen van de andere kant te zien. En dit kan kloppen of fout zijn. Een betrouwbare alternatieve mediasite maakt mensen hier alert op. Maar door de nepnieuws akkevietjes, wordt de alternatieve media ook beschuldigd van nepnieuws.

Wat opvalt is dat alternatieve media met professionele onderzoeksjournalisten vaak meer vertellen. Persoonlijk volg ik een aantal alternatieve mediasites. Wat opvalt bij deze sites is dat deze vaak informatie geven die een poosje later in de traditionele media besproken wordt. Natuurlijk kan de traditionele media hier verscheidende redenen voor hebben. Misschien was er niet genoeg bewijs of kunnen ze het niet aankaarten vanwege belangen en soms zijn ze niet op de hoogte. Toch zal je als je diep genoeg zoekt, zal merken dat veel erkende media en ook alternatieve media feiten weglaten. Toch valt het meer op dat de erkende media veel van de ‘’alternatieve’’ onderwerpen niet bespreken. De alternatieve sites met sterke onderzoeksjournalisten doen dit echter wel. Natuurlijk is er nepnieuws op social media en andere websites, maar mensen kunnen met een beetje moeite en kritisch nadenken hier snel achter komen.

Een paar weken geleden ging er een video viral over het internet. Mocht je er niet van gehoord hebben, deze video ging viral via alternatieve nieuwssites. Maar waarschijnlijk gaat de traditionele media hier ook nooit wat mee doen, want bewijzen ontbreken. Om een korte samenvatting te geven van de video: Een ex-bankier vertelt hoe het in de handelswereld eraan toe gaat. De onthullingen in de video zijn zo vreselijk, dat ze haast niet te geloven zijn. Zelfs Dr.Phil besteedde in zijn programma aandacht aan een onderwerp die gelijkenis vertoont met het verhaal van deze bankier. Jammer dat RTL4 net voor deze aflevering Dr.Phil van de buis haalde.

Om een lang verhaal kort te maken: alternatieve media kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het maatschappelijk bewustzijn. Mensen moeten heel goed nadenken voordat ze iedereen van nepnieuws gaan beschuldigen. Nepnieuws is iets wat iemand opzettelijk doet. De alternatieve media zien de dingen net even anders, maar verspreiden geen nepnieuws.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.