In de blogSocial media en ikvertelt de redactie van De Ruis wat hun relatie is met social media. Deze week is het de beurt aan redactielid Iris de Jong, die per dag minstens één Facebookstatus post en bijna getrouwd is met haar telefoon.

Naam: Iris de Jong
Leeftijd: 23 jaar
Actief op: Facebook, WhatsApp, Instagram, Snapchat
Favoriete kanaal: Facebook

Mijn relatie met social media

Al sinds ik Hyves had (in 2013 ter ziele gegaan) ben ik een soort van verslaafd geraakt aan social media. Checken wat anderen uitspoken, foto’s bekijken, zelf foto’s plaatsen, alles. Dat is niet veel veranderd sinds ik Facebook heb. Ik ‘like’ wat ik letterlijk leuk vind en deel dingen waarvan ik denk dat mijn vrienden het ook leuk vinden.

Iedere dag een update

Tja, en dat is ‘minstens’, want ik heb er een handje van om iedereen te vertellen waar ik ben, wat ik doe, wat ik eet en welke kleur sokken ik aan heb. Ik deel veel met mijn vrienden, omdat ik zelf een open persoon ben. Ik heb geen geheimen en stiekem wil ik mensen ook gewoon laten zien hoe goed het met me gaat, ook omdat dit niet vanzelfsprekend is.

Echte vrienden

Van de 650 vrienden die ik heb op Facebook, groet ik de helft niet eens. Ik weet via het schermpje op mijn telefoon dat die ene haar oma net is verloren, van die ander weet ik dat hij gaat samenwonen met z’n vriendin en van een ander weet ik dat hij gister pizza heeft gegeten. Maar zijn het vrienden? Nope… Bijzonder eigenlijk dat ze wel die naam krijgen, maar het niet eens in de buurt komt van hoe een vriendschap hoort te zijn. In principe heb ik maar één beste vriendin, mijn tegenpool. Zij zet nooit wat op Facebook, bijvoorbeeld. En ik weet meer van haar dan van mijn ‘vrienden’ op Facebook.

Andere apps

Naast Facebook maak ik ook veel gebruik van Snapchat, Instagram en Whatsapp. Instagram gebruik ik de laatste tijd vooral voor eten. Ik ben lichtelijk verslaafd geraakt aan het maken van healthy salades en ik vind het leuk om die te delen. Het perfecte licht, het perfecte plaatje. Dit doe ik zowel via Instagram als Snapchat. Hoewel ik Snapchat wel minder gebruik dan Instagram. WhatsApp gebruik ik vaak voor contact met mijn vriend Mark. Hij werkt in de horeca en maakt daardoor lange dagen tot ’s avonds laat. Ik lig dan vaak al tussen de wol, dus hebben we via WhatsApp nog even contact voor het slapengaan.

Confronterende momenten

Ik krijg al zenuwtrekjes als ik eraan denk: geen internet. Belachelijk, hè? En toch is het zo. Ik wil continu op de hoogte blijven, nieuwtjes weten, foto’s delen, alles. Wanneer ik geen internet op mijn telefoon heb, baal ik dan ook als een stekker en probeer ik in alle macht WiFi te krijgen. Vaak zonder succes en voelt het alsof het lot me test. Natuurlijk kán ik wel zonder social media, de vraag is alleen of ik het ook wíl…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.