In de rubriek Stages lees je alles wat je moet weten over stages binnen het Communicatievak. Wij geven je de beste tips, mooiste ervaringen, een kijkje achter de schermen bij de leukste stageplekken en nog veel meer. Deze week vertelt Lize Bosma hoe ze het vond om stage te lopen op Malta.

Reizen zit bij de 23-jarige Lize Bosma in het bloed. Voordat zij aan de opleiding Communicatie begon, had ze al vrijwilligerswerk in Tanzania gedaan. Lize: “Ik ben vier maanden vrijwilliger geweest en daar heb ik zoveel van geleerd dat ik snel weer op reis wilde. Op het moment dat ik hoorde dat je de derdejaars stage in het buitenland mocht doen, wist ik meteen dat ik dit wilde.” Lize vond het moeilijk om een land te kiezen omdat er veel keuze is. Ze heeft uiteindelijk voor Malta gekozen voor de taal en cultuur. “Malta heeft een bijzondere combinatie van verschillende culturen, namelijk de Engelse, Mediterrane en Arabische cultuur. Daarnaast is Engels een officiële taal op Malta en dat vond ik belangrijk omdat ik geen taalbarrière wilde hebben op mijn stageplek,” aldus Lize. 

Veel regelwerk

De bestemming van haar stage stond vast, maar een geschikt bedrijf vinden was ook belangrijk. Daarvoor schreef ze zich in bij een stagebureau. Medewerkers van dat bureau hielpen haar met het vinden van een stageplek. Dit lukte snel. Lize: “Ik mocht solliciteren bij vouchercloud. Dit is een bedrijf op Malta dat kortingsvouchers aanbiedt voor verschillende winkels, restaurants, dagjes uit en webwinkels. Het sollicitatiegesprek moest natuurlijk via Skype, maar ik had er direct een goed gevoel bij. Gelukkig werd ik aangenomen. Daarna begon het echte regelwerk pas. Ik moest een vliegticket boeken, huisvesting regelen, een Erasmusbeurs aanvragen en mijn studiefinanciering omzetten. Al met al kostte dit veel tijd, maar het was het echt dubbel en dwars waard!”

Een werkdag bij vouchercloud

Lize was tijdens haar stage verantwoordelijk voor de Facebookpagina en de blogs. Ze moest ervoor zorgen dat er iedere dag verschillende berichten werden geplaatst op het sociale mediakanaal. Daarnaast schreef ze drie keer per week een blog over één van de merken waar vouchercloud voor werkte. Ook dacht ze mee over een strategie voor Facebook en Instagram. Lize vertelt hoe een werkdag bij vouchercloud eruitziet: “Ik probeerde rond 8 uur op kantoor te zijn, maar dit was soms een uitdaging omdat de bussen op Malta niet echt betrouwbaar zijn. Het kon dus voorkomen dat ik wat later op kantoor was. Zodra ik er was, maakte ik de Facebookposts voor die dag en plande ik ze in. Op deze manier werden de posts dan vanzelf geplaatst en hoefde ik me hier niet meer druk over te maken. Daarna was het tijd om even te overleggen met mijn collega over de blogs. Tijdens dit overleg bespraken we de onderwerpen of de teksten. De rest van de dag besteedde ik aan de blogs. Hier ging veel tijd in zitten. Van het vinden van het juiste onderwerp tot het vinden van de juiste afbeeldingen en van het schrijven tot het uiteindelijke plaatsen op internet. Dit was zeker geen straf want ik vond het ontzettend leuk om te doen. De tijd die dan nog overbleef besteedde ik vaak aan de planning voor sociale media en andere taken die ik kreeg. Rond 5 uur ging ik naar huis en dan hoopte ik rond 7 uur weer thuis te zijn, maar dit was nooit helemaal zeker met alle vertragingen en files.”

Leerzame tijd

Lize vond haar stage erg leerzaam. Ze heeft echt geleerd dat je niet moet afwachten totdat je een taak krijgt, maar dat je zelf kunt aanbieden om te helpen bij iets wat je leukt lijkt. Je moet laten zien wat je kunt en dat je echt iets wilt leren. Op die manier toon je aan dat je wilt leren en bereid bent om te werken. Je zult bij steeds meer opdrachten worden betrokken en zo haal je het meeste uit je stage.

Daarnaast heeft Lize veel nieuwe mensen leren kennen. “Vooral de collega’s heb ik echt goed leren kennen. Ik had met iedereen een klik en met een paar collega’s heb ik regelmatig buiten de stage om leuke dingen gedaan, zoals yoga en winkelen. Ook ben ik op Malta twee Nederlandse meiden tegengekomen en met hen kon ik het goed vinden. We gingen vaak naar het strand in het weekend of kwamen elkaar tegen in de bus.”

Afstuderen

De 23-jarige communicatiestudente is nu bezig met haar afstudeerstage. Deze stage loopt ze bij Smidswater in Den Haag. Lize hoopt aan het einde van de zomer af te studeren.  Zodra Lize klaar is met de opleiding wil ze aan het werk. Dit wil ze het liefst bij een communicatiebureau, net zoals bij haar stage. Toch blijft Lize bezig met reizen. Na een paar jaar wil ze het reizen weer oppakken en/of misschien zelfs werk zoeken in het buitenland. 

Tip

Voor mensen die interesse hebben in een stage in het buitenland, geeft Lize de volgende tip mee: “Bedenk eerst goed wat je precies wilt. Als je zeker weet dat je naar het buitenland wilt, begin dan op tijd met regelen. Dit neemt namelijk al gauw drie tot vier maanden in beslag. Al het regelwerk is niet echt leuk, maar bedenk als je daar mee bezig bent waar je het voor doet: een ontzettend gave ervaring die niemand je meer afneemt!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.