Op donderdag 13 april heeft The Passion plaatsgevonden, dit jaar was het in onze eigen stad: Leeuwarden! Tijdens The Passionweek doen wij verslag van alles wat met The Passion te maken heeft. Vandaag drie redactieleden van De Ruis die hun mening geven over The Passion 2017.

Gisteravond was het weer zo ver. Het jaarlijkse Paasverhaal van The Passion, met dank aan de EO, werd dit jaar uitgevoerd in de Friese stad Leeuwarden. Ook werd dit live uitgezonden op de Publieke Omroep waar ruim 3.075.000 mensen naar keken. Vorig jaar keken er ongeveer 3,2 miljoen mensen, bijna evenveel als in 2014.

Ook ik was een van de kijkers van het live evenement gisterenavond. Waar ik van ter voren erg benieuwd naar was, was uiteraard wat de cast van dit jaar zou zijn en welke nummers de spelers zouden gaan zingen. Ik moet zeggen dat ik erg enthousiast werd toen ik hoorde dat Dwight Dissels  – voormalig deelnemer van The Voice 2016 – de rol van Jezus zou gaan vertolken. Dit heeft hij naar mijn mening dan ook erg goed gedaan door goed acteerwerk. Dwight wist zich goed in te leven en de zang was top. Elske DeWall, een echte Friezin die de rol van Maria op zich nam, vond ik ook erg goed. Wel moest ik persoonlijk wennen aan het feit dat een aantal nummers in het Fries werden gezongen, maar ik kan mij wel voorstellen dat het leuk is om hierdoor een stukje aansluiting te vinden met de inwoners van Leeuwarden. En natuurlijk omdat Elske zelf ook een Friezin is en het evenement in Leeuwarden plaatsvond. De rol van Petrus, die gespeeld werd door Omri Tindal, vond ik net als Dwight ook erg goed spelen en zingen (al zong hij af en toe een beetje van de maat af volgens mij). Roel van Velzen vertolkte de rol van Judas waar ik vooraf mijn bedenkingen bij had, maar wat hij ook heel goed heeft gedaan. Ik vond zijn mimiek erg sterk vooral bij de zang. Van Johnny Kraaijkamp werd ik ook heel blij toen ik hoorde dat hij ook een rol kreeg in het spektakel. Ik vind hem een hele goede en sympathieke acteur. Hij had naar mijn mening ook heel goed de rol van Judas kunnen spelen. Maar als Pilatus deed hij het ook zeker erg goed. Zijn stem en houding die hij aannam kwamen op mij als kijker heel duidelijk en ‘echt’ over.

Ik heb zelf voornamelijk gelet op de spelers en de liederen die zij zongen. Mijn aandacht was daardoor iets minder gericht op de processie. Ik vond het daarentegen wel heel mooi om te zien hoeveel mensen er mee liepen en verschillende redenen die zij hadden om deel te nemen aan de processie.

Wat ik toch ook wel erg opvallend vond was de presentator van dit jaar. En niet alleen de presentator als persoon zelf, maar ook de manier van presenteren en een aantal woorden die hij in zijn mond nam. Ik zat zo nu en dan met mijn handen voor mijn mond omdat ik persoonlijk niet alles gepast vond om te benoemen en de vergelijkingen die hij (probeerde) te maken. Zo viel mij op dat hij een aantal delen in The Passion op een wat luchtige manier met humor gepaard probeerde over te brengen aan de kijkers en aanwezigen. Ik twijfel of dit bij iedereen in goede aarde is gevallen. Ik zelf had er in ieder geval mijn twijfels bij.. Ondanks dit vond ik het zeker een geslaagde editie van The Passion en heb ik daarnaast veel bewondering voor de hele organisatie die achter het evenement zit! Volgend jaar zal ik zeker weer kijken.
Claudine Stam

Dat The Passion dit jaar in Friesland plaats heeft gevonden is natuurlijk super! Friesland wordt nog wel eens aan de kant geschoven en dit zet onze mooie provincie toch weer een beetje op de kaart.

De rol van de verteller was dit jaar voor Remco Veldhuis. Met een intonatievolle stem en een inlevende manier van doen leidde hij ons dit jaar door het verhaal. Door connecties te maken tussen The Passion en de moderne tijd lukte het hem om het publiek zich nog meer in te kunnen laten leven in het verhaal. Ook probeerde Remco de humor er wat in te houden. Er worden opmerkingen gemaakt zoals: Jezus weet dat het deze keer geen Oant Moan wordt! Of Jezus is eigenlijk een social influencer! Dit is naar mijn mening te luchtig en past niet bij de religieuze sfeer van het evenement, eigenlijk was het wat te banaal. De rol van Jezus was dit jaar voor Dwight Dissels en Elske DeWall vertolkte de rol van Maria. Beiden kunnen prachtig zingen en zorgden met hun indrukwekkende stemmen in de liederen voor veel meegevoel van de toeschouwers. Voor sommige van de liedjes was voor een Friese vertolking gekozen. Hoewel dit zorgt voor samenhang met Leeuwarden, was het niet duidelijk waarom juist die liedjes in het Fries werden gezongen. Roel van Velzen zet een Judas neer die verscheurt wordt tussen het niet meer onder aan de ladder willen staan en het juiste doen. Uiteindelijk verraadt Judas Jezus, maar later krijgt hij spijt. Al met al laat Roel van Velzen een sterk optreden zien.

Na de trieste gebeurtenissen die tot het einde van Jezus zijn leven leidde, wordt het The Passion afgesloten met een gezamenlijk lied. De spelers van The Passion staan met gespreide armen op het podium naar het publiek, terwijl de opgestane Jezus zingt over wat hij kan doen voor jou. Een spetterend einde van de geweldig en gevoelvolle, zevende editie van The Passion.
Maxime Brattinga

Gisteravond was het Willeminaplein in Leeuwarden het decor van The Passion 2017. Het live paasspektakel vond dit jaar alweer voor de zevende keer plaats. Ruim 16.000 mensen waren getuige van de laatste uren van Jezus, gespeeld door Dwight Dissels. Maria werd gespeeld door de Friese Elske DeWall en Roel van Velzen nam de rol van Judas op zich. En Pontius Pilatus? Die werd dit jaar gespeeld door Johnny Kraaijkamp jr.

De zevende editie van het Bijbelse tv-spektakel was groots en indrukwekkend. Een meeslepend spektakel van de eerste tot de laatste minuut, mede door de fantastische cast. Wat dit jaar vooral bijzonder was, was het welgekozen Friese jasje van deze editie. Zo kwam de Friese taal al gelijk aan bod in de intro van verteller Remco Veldhuis, die verrassend goed uit zijn woorden kwam, ondanks zijn geringe ervaring met de Friese taal. Ook enkele Friese liederen kwamen aan bod: In nije dei van De Kast en Wer bisto van Twarres. En voor de oplettende kijker: de rol van marktkraamhouder (de verkoper van het vis en de broden) was voor Nederlands’ bekendste weerman Piet Paulusma, die zelf ook Fries is.

Ook dit jaar was er naast het podiumspektakel zelf, ook weer de bekende optocht door de stad met het verlichte kruis. Zo’n 4000 mensen liepen gisteren mee in de stoet. Opvallend was dat de route tot het laatste moment geheim is gebleven, vanwege veiligheidsmaatregelen. Ook was de route op sommige plekken extra goed beveiligd door middel van betonblokken en vrachtwagens met zand langs de kant van de weg.
Al met al was het een fabuleuze avond, die verliep zoals hij verliepen moest in alle opzichten. Indrukwekkend, aangrijpend en met de nodige kippenvel momenten! Het absolute hoogtepunt? Toch wel onze eigen Elske DeWall, met haar versie van ‘In nije dei’.
Annewieke Klijnstra

Volg The Passionweek op De Ruis voor alle ins en outs over The Passion.

Remco Veldhuis in zijn rol als verteller

Jezus en zijn discipelen

Elske DeWall als Maria

Petrus en Jezus

Jezus vertelt zijn discipelen dat één van hen hem zal verraden

Jezus wordt opgepakt

Jezus wordt veroordeeld

Het kruis wordt gebracht

De acteurs staan samen

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.